Bästa nödmaten 2022

Vi tar ofta maten för givet i vårt samhälle. Vid en kris så kan systemen hos livsmedelsbutiker rubbas. Det kan dels bli svårt rent logistiskt att importera mat, dels så kan infrastrukturen sättas ur spel på grund av cyberattacker som gör att du inte längre kan betala med kort.

Därför är det viktigt att ha nödmat hemma. Nödmat eller överlevnadsmat, som det också kallas, är mat med lång hållbarhet. Det betyder att du kan ha denna mat nedpackad i lådor på vinden eller i källaren i 10-25 år, och ta fram maten ifall situationen kräver det. Maten kommer vara lika bra då som nu.

I denna artikel går vi igenom den bästa nödmaten, vilka typer av överlevnadsmat det finns och vilken nödmat du bör ha hemma.

Topp 7 bästa nödmaten 2022:

  1. Fuel Your Preparation Spicy Pasta Arrabiata
  2. Fuel Your Preparation Matranson Veckopack
  3. Real Turmat Pasta i tomatsås
  4. Blå Band havregrynsgröt med banan och choklad
  5. Fuel Your Preparation Pasta Bolognaise
  6. Blå Band Indian Chicken Stew
  7. Fuel Your Preparation Matranson Familjepack

Olika typer av nödmat vid kris

Konserver

Konserver är bra överlevnadsmat då de ofta har lång hållbarhet. En konserv, beroende på innehåll, har en hållbarhet på mellan 1-10 år vid oöppnad förpackning. Exempelvis har konserverade bönor, ärtor och linser en hållbarhet på runt 7 år, och konserverat kött och tonfisk en hållbarhet på 3-5 år. Det finns konserver som räcker i hela 25 år, dessa är till för nödsituationer och passar därför bra som preppingmat.

Frystorkad mat

För dig som har varit ute och vandrat mycket förstår du nog varför frystorkad mat är bra att ha hemma. Frystorkad mat, även kallat friluftsmat, är väldigt lätt att ta med sig och väger inte speciellt mycket.

Du tillagar frystorkad mat genom att tillsätta ett par deciliter kokande vatten till en (eller flera) portioner (100-150 gram per portion), och rör om.

Det finns även såkallade mjuka konserver, mat i portionsförpackningar som är lätta att ta med och kan ätas direkt ur förpackningen. En hybrid av frystorkad mat och konserver.

Torrvaror

Torrvaror såsom pulvermos, pasta, ris eller havregryn är bra saker att ha hemma vid en kris. Torra varor kräver ofta en del vatten för att tillagas, något som är viktigt att tänka på. Nötter, torkad frukt och choklad kan även vara bra att ha hemma. Kaffe är ett livselexir för många, och trots att det inte innehåller speciellt mycket energi (kcal) så kan det vara bra att ha snabbkaffe hemma.

Allergier och överlevnadsmat

Glutenfri nödmat

Är du glutenintolerant så kan det vara en god idé att se till att man har beredskapsmat hemma som är glutenfria. Vid en kris så kan du dock behöva förtära gluten (om det inte är livshotande för dig). Mat med gluten är ofta en bra energikälla för de allra flesta, och därför har många soppkonserver någon form av gluten i sig – men det finns såklart alternativ! Varumärken såsom Fuel Your Preperation har flera olika glutenfria rätter.

Laktosfri nödmat

Det finns även laktosfri överlevnadsmat. Det finns generellt sett mer laktosfri mat än vad det finns glutenfri mat. Även här finns det gott om alternativ, även om du inte har samma lika stor valmöjlighet som andra.

Som nämnt kring glutenfria rätter, det kan vara så att du behöver åsidosätta din intolerans vid en kris, sålänge det inte är livshotande för dig att få i dig laktos.

Var köper man överlevnadsmat?

Du kan köpa mycket överlevnadsmat på livsmedelsbutiker. Överskottsbolaget (ÖoB) brukar ha billiga konserver och nödmat, från t.ex. Blå Band. Ifall du vill ha frystorkad mat så kan du även besöka XXL. Ifall du vill köpa nödmat online så kan du klicka dig vidare på någon av de produkter vi rekommenderar ovan, ofta finns ett stort utbud av överlevnadsmat på de butiker vi länkar till.

Vilken är den bästa nödmaten?

Den bästa nödmaten är den som är lätttillagad, inte kräver speciellt mycket vatten, kan ätas otillagad och kan förvaras i rumstemperatur. Sedan är det helt upp till dig vilken typ av nödmat du vill ha hemma. Det rekommenderas att ha flera olika rätter att välja bland så ni kan variera rätterna.

En aktör som är populär när det kommer till nödmat är 24 Hour Meals. De producerar bra överlevnadsmat med hållbarhet i fokus. En annan aktör som ofta nämns är MRE (Meals Ready-to-Eat), detta är det amerikanska försvarets nödmat-paket. Dessa går att köpa, ofta är det dock svårt att få dessa till Sverige.

Generellt finns det en begränsad mängd varumärken, men varje varumärke har många olika rätter. Det finns bra valmöjlighet med andra ord.

Vanliga frågor

Vad har nödmat för hållbarhet?

Preppermat kommer i olika förpackningar, men frystorkad mat och konserver har bäst hållbarhet. Då brukar man prata om en hållbarhet på runt 25-30 år, ibland mer. Konserver från livsmedelsaffärer har en hållbarhet på 1-10 år, vilket kan vara gott nog. Vill man vara på den säkra sidan bör man dock köpa hem konserver från företag som specialiserar sig på preppingmat.

Finns det vegetariska eller veganska alternativ?

Ja! Det finns vegetarisk och vegansk nödmat att köpa. Ofta kan du köpa dessa i storpack. Du har även konserverade bönor, som är en bra proteinkälla för dig som vegetarian eller vegan. Se till att försöka få i dig all näring du behöver varje dag, så att din kropp har tillräckligt med energi för att hantera krisen.

Vad för överlevnadsmat finns i naturen?

När man är ute i naturen, och speciellt om man är stressad, så sjunker din blodsockernivå. Det är därför viktigt att hålla den uppe för att orka. Sjunker blodsockernivån mycket kan olika organ i kroppen få slut på bränsle. Skogen är dock full av mat. Allt från nässlor, svamp, harsyra, maskroser och, för all del, bär!

Under vintern är det dock svårt att hitta nödmat i naturen. Möjligtvis gömmer sig något bär eller två under snön, men det räcker inte. Det är därför viktigt att alltid ha med sig nödmat.

Kan man köpa en låda eller paket med nödmat?

Ja! Det finns många paket eller lådor med olika ransoner. Du kan ofta välja på 3, 4, 5 eller 7-dagars ransoner. I vissa fall kan du även köpa hem veckoransoner för hela din familj i ett svep. Komplettera detta med torkad frukt, choklad och kaffe så har du allt du behöver för att klara dig en vecka.