Bästa vattenreningstabletter 2022

Rent vatten är något vi i Sverige tar för givet. Om du är ute på längre vandringar mycket vet du att det kan vara svårt att få tag på rent vatten, detta gäller även vid kriser. Det kan nämligen vara så att kranen hemma inte längre spolar upp renat vatten, och du måste själv kunna rena vattnet du får tag på. Är det samtidigt ett strömavbrott så kan du inte rena vattnet genom att koka det.

In kommer vattenreningstabletter. Med dessa tabletter kan du rena vattnet helt utan el eller annan tillförsel. Detta är praktiskt om du är ute i vildmarken eller om du står inför en kris likt det som beskrevs ovan.

I vårt vattenreningstabletter bäst i test hittar du de bästa vattenreningstabletterna. Vi presenterar ett par olika alternativ så att du har valmöjligheten mellan ett par olika varumärken och prisklasser.

Topp 3 bästa vattenreningstabletter 2022:

 1. Biocool Purify My Drinking Water
 2. Katadyn Micropur Quick MQ 1T
 3. Biocool Clean My Water Tank

Så renar du vatten med vattenreningstabletter

Att rena vatten med tabletter är en enkel process. Du bör följa dessa steg:

 1. Dosera rätt mängd tabletter i det vattnet du vill rena.
 2. Efter 10 minuter, se till att lite vatten rinner ut. Då har du desinficerat öppningen till behållaren.
 3. Se till att behållaren är helt stängd, och följ instruktionerna från tillverkaren. Ofta brukar det ta mellan runt 30 minuter.

Så enkelt är det, nu har du drickbart vatten.

Att tänka på när man ska köpa en vattenreningstabletter

Renat vatten per krona

Prismässigt kan vissa produkter vara dyrare eller billigare. Att enbart kolla på priset kan vara lurigt, då vissa tabletter rengör mer vatten per tablett, eller helt enkelt innehåller fler tabletter. Kolla därför på hur många liter renat vatten du får per krona.

Vilken typ av tablett du köper

Det finns en rad olika tabletter att välja på.

 • Klor
  • Kommentar: Effektivt, men kan ge dålig bismak
 • Klordioxid
  • Kommentar: Lång hållbarhet och snabb reningsprocess
 • Jod
  • Kommentar: Får ej användas under en längre tid och överhuvudtaget inte av gravida, tar 1 timma att rena kallt vatten
 • Sodium Dichloroisocyanurate
  • Kommentar: Vanligt att man använder detta. Används även av UNICEF.

Var köper man vattenreningstabletter?

Du kan med fördel klicka dig vidare till någon av online-butikerna vi länkar till ovan. Om du vill köpa vattenreningstabletter i fysisk butik kan du besöka Jula, XXL, Clas ohlson, Kjell och Company eller Biltema.

Apotek har ofta vattenreningstabletter

Apotek såsom Apoteket, Apoteket Hjärtat och Apotea har vattenreningstabletter. Har du vägarna förbi kan du besöka närmsta apotek, sannorlikt har de tabletter för vattenrening i lager.

Vilka är de bästa vattenreningstabletterna?

För just vattenreningstabletter finns det inga som är de allra bästa. Produkterna skiljer sig ofta inte mycket åt i kvalité utan framförallt handlar det om olika användningsområden. Biocool är en populär tillverkare som producerar högkvalitativa tabletter.

Fördelar och nackdelar med vattenreningstabletter

Det finns både för- och nackdelar med reningstabletter. Nedan listar vi dessa så att du kan göra ett väl avvägt beslut om det är något för dig.

Fördelar:

 1. Enkelt att ta med sig – Det är väldigt smidigt att ta med sig vattenreningstabletter. De väger ingenting och du kan alltid ha med dig ett par paket i väskan.
 2. Lång hållbarhet – Tabletter håller väldigt länge, vilket gör att du kan köpa ett par, och sålänge det är oöppnat, kan du använda samma paket 5-10 år senare.
 3. Billigt och enkelt – Det är enkelt att använda och även ett billigt sätt att rena sitt vatten.
 4. Säkert – Ett vattenfilter kan gå sönder utan att du faktiskt märker det. Tabletter är en kemisk process, som inte kan gå sönder.

Nackdelar:

 1. Bismak – Ifall tabletterna innehåller klor så kan de ge en bismak. Detta gäller inte alla tabletter.
 2. Får ej bort partiklar – I vissa fall vill man filtrera vattnet innan man renar det för att få bort partiklar i vattnet.

Överlag anser vi att fördelarna väger upp för de nackdelar som finns. Det är helt enkelt en självklarhet att ha vattenreningstabletter med i sin bug out bag.

Rena vattnet i vattentanken på båten eller i husvagnen

Vill du kunna rena vatten i din husbil, husvagn eller båt? Då finns det vattenreningstabletter för dig också. Genom att lägga ner en vattenreningstablett i vattentanken kan du rena hela vattentanken samtidigt. Du finner en vattenreningstablett för vattentank i listan ovan.

Vanliga frågor

Vad har vattenreningstabletter för hållbarhet?

Ett oöppnat paket med vattenreningstabletter har en hållbarhet på 5-10 år.

Hur renar man sjövatten till dricksvatten?

Det finns flera olika sätt att rena sjövatten, bl.a. kan du koka upp vattnen tills det börjar stormkoka – då dödar du de flesta virus och baktierier i vattnet. Detta är inte alltid möjligt. Då kan du använda dig av kemisk vattenrening i form av tabletter eller med ett vattenfilter som filtrerar vattnet.

Vad är skillnaden på kemisk vattenrening eller med filter?

Ett vattenfilter är filtrerar smuts, bakterier, gifter och parasiter. I vissa fall kan de även filtrera bort tungmetaller och kemikalier. Något som de allra flesta vattenfilter inte lyckas filtrera bort är virus. Kemiska vattenreningstabletter tar även bort eventuellt virus i vattnet. Med det sagt rekommenderar vi att ni både har tabletter och vattenfilter, speciellt i nödsituationer.