Bästa vevradio 2022

Vevradio eller dynamoradio, kärt barn har många namn. I denna artikel kommer vi gå igenom och gallra fram marknadens bästa vevradio. Vi kommer även ge dig vägledning i hur du väljer rätt vevradio för just dig och dina (eventuella) behov.

För att snabbt ge dig en överblick är dessa dynamoradior bäst just nu enligt oss.

Topp 6 bästa vevradio 2022:

1. Vevradio SY-376 med solceller & 4000 mAh powerbank

2. Eton FRX2 vevradio

3. IPX5 Vevradio

4. Vevradio med 2000 mAh batteri

5. Vevradio Sangean MMR88DAB

6. Nödradio MD-088


Att tänka på när man ska köpa en vevradio

Batteri (mAH)

Först och främst: batteriet. Med ett starkt batteri kan du ladda upp din mobiltelefon och batterierna, flera gånger om. Batteriets styrka benämns mAh och står för milliamperetimmar. En modern mobiltelefon, såsom en iPhone, brukar ligga någonstans mellan 2200-3600 mAh. Ofta brukar man klara sig en dag med runt 4000 mAh på sin mobiltelefon (vid normalt bruk).

Vev

Vevens funktion är viktig, och även fast vevfunktionen sakta men säkert säkert blir något sämre efter slitage, så är det viktigt att veven är funktionsduglig. Börjar veven tjorva redan innan du börjat använda den så bör du skicka tillbaka produkten och köpa en ny.

Kvalité

Det är viktigt att din vevradio klarar sig i vått och torrt. Dels bör vevradion vara duglig i nordiskt klimat, dels bör den även tåla att användas ordentligt. Oavsett om du är ute på en vandring eller använder den i en krissituation så ska du inte oroa dig för att den går sönder vid minsta lilla duns.

Mottagning & FM-bandet

Det är viktigt att du har bra mottagning, oavsett vart du befinner dig. Du bör därför se till att du har mottagning i skyddsrummet/källaren och att du kan koppla upp dig på FM-bandet. Snåla inte, det kan stå dig dyrt längre fram.

Funktioner

Vilka funktioner behöver du? Genom att t.ex. ha solceller, mobilladdare eller en ficklampa kan du få mer ut av din vevradio. Tänk efter vilka funktioner just du kan tänkas behöva.

Vilken nödradio är bäst?

Den nödradio som är bäst är den som passar dina behov allra bäst. På PreppingSverige listar vi de bästa preppingprodukterna, men ofta kan man kombinera produkterna med andra intressen, såsom att vandra, vara ute till sjöss, eller för att få tillgång till en önskad funktion (t.ex. att kunna ladda mobilen med nödradion).

Var köper man en vevradio?

Du kan köpa en vevradio online genom en av de butiker vi länkar till i guiden. Om du vill klämma och känna på produkten innan ditt köp rekommenderar vi dig att besöka Biltema, Jula och Clas Ohlson. Dessa butiker brukar ha ett bra utbud av vevradior, men du har större valmöjlighet online.

Hur fungerar en vevradio?

Likt en vanlig radio kan en vevradio ta emot AM/FM-banden. Skillnaden från en vanlig radio är att du kan ladda upp radion på flera olika sätt. Det främsta sättet är genom en inbyggd vev som du kan ladda upp batterierna med. I vissa fall kan du även ladda upp radion genom ett USB-uttag eller solceller.

Vad kostar en vevradio?

En godduglig vevradio kostar mellan 500 – 1200 kronor, ibland kan det vara mer. Priset varierar beroende på vilka funktioner du söker efter och vilken kvalité du vill ha. Det finns billiga vevradior som du hittar lågpris-affärer. Att välja någon av dessa blir ofta dyrare i längden, då kvalitén helt enkelt inte är tillräckligt bra.

Har Sverige en beredskapskanal?

Ja. Sverige har en beredskapskanal. Beredskapskanalen, P4, har i uppdrag att förmedla samhällsviktig information från myndigheter och andra samhällsaktörer till Sveriges medborgare. Sveriges Radio, som står bakom P4, har höga kvar på sig från Regeringen att de skall kunna fortsätta sända vid långvariga strömavbrott eller andra störningar så som t.ex. på telenätet.